Hafızlık yapacaksanız, özgüvenli, samimi, kararlı ve gayretli olmalısınız. Yani hafızlığın çalışılmadan elde edilebilecek bir kazanım olmadığını bilmelisiniz.
“Allah’ın izni ile rahatlıkla ezberlerim” cümlesini hayatınızın merkezine koyarak, “yapamıyorum”, “yapamam”, “bu sayfa zor(muş)”, “acaba ezberleyebilir miyim?”, gibi olumsuz düşüncelerden ve cümlelerden zihninizi arındırın. Bu türden olumsuz cümleler yerine; “Allah’ın izni ile yaparım”, “yapacağım”, “çalışırsam kolay bunu biliyorum”, “rahat ezberleyebilirim”, “sabırla ve azimle çalışacağım” gibi cümleler kullanmalısınız.
Günü kurtarmak için değil, sevdanız olduğu için hafızlık yapmalısınız.. Öyle ya, her gün zorla ezber yap(a)mazsınız.
Ezber yapmayı sevmeye başlayın ve severek ezberleyin.
Unutmayın! Hafızlık sevgisiz ve sevdasız olmaz..

Hafızlığı yapılamaz bir şey olarak kabul etmeyin ki yapılamaz olmasın! Ezber yapma azminiz azaldığında “Hafızlık” gibi büyük bir hazineyi, güzelliklerini düşünün ve hayal edin…
Hafızlık gibi yüce ve şerefli bir hedefiniz yoksa ezber yapmak için de bir nedeniniz yok demektir.
Hedefi olmayan gemiye rüzgâr yardım edemeyeceği gibi hedefi olmayan hafızlık öğrencisine, ezber konusunda hiç kimse yardım edemez.
Ezberde zaman hedefi koymanız olumlu neticeler almanızı sağlar. Ancak hedeflenen zaman içerisinde ezber yapamadığınızda; hayal kırıklığı yapmamalı, düzenli çalışmaktan vazgeçmemeli ve ezberi acele yapmak için kendinize baskı yapmaktan kaçınmalısınız.
Sistemli, düzenli ve kesintisiz çalışmanız verimli ezber yapmanızı sağlayacaktır.
Ezberi ertelemeniz en kötü düşüncedir. “sonra yaparım”, “öğle vaktinde yaparım”,

“ikindi olunca yaparım”, “akşama kalsın”, “neyi var, sabah dersi ezberler hemen dinletirim” gibi ertelemeler hep olumsuzlukla sonuçlanır. Unutmayın ki ezberleme işini sizden başkası yapmayacaktır.
Ezbere başlamadan bir gün önce muhakkak yüzüne okuma metoduyla sayfayı okumalısınız. Bu okuma sayı ile ifade edilecekse 10-15 defadan az olmamalıdır.
Ezbere başlamadan önce mümkün olduğunca, Ezbere Başlama Duasını okumalısınız. (sh.63)
Ezbere abdestli bir şekilde, istiâze (eûzu-besmele) ile başlamalı ve mümkünse ezberi kıbleye yönelerek yapmalısınız.
Ezberleyeceğiniz sayfayı yüzünden, takılmadan rahatlıkla okuyabilmeniz temel ve vazgeçilmez hedefiniz olmalıdır.
Ezber yaparken hayallere dalıp başka bir şey planlamaya uğraşmamalısınız. Kısaca, gözünüzü, bedeninizi ve zihninizi ezber harici başka şeylerle meşgul etmemelisiniz. Ezberinizi yapmanızı engelleyecek şeylere “hayır” diyebilmelisiniz.

Aynı yerde ezber çalışmak ortama kolay motive olmanızı sağlayacaktır.
Ezberinizi günü gününe, aksatmadan yapma alışkanlığı edinmelisiniz. Gün içerisinde yapıp bitirdiğiniz ezberleri dinletmeyi ve yatmadan önce tekrar etmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
Ezberlediğiniz sayfaları sürekli tekrar edin. Zayıf veya hatalı okuduğunuz ayetlerin tekrarına ağırlık verin. Sürekli yaptığınız hataları kurşun kalemle işaretleyin. Hareke yanlışlarınızda harekeyi vurgulayacak kısa hatırlatmalar yazın. Örneğin üstün harekeyi ötre okuyorsanız o harekeyi işaretleyip üstün diye not düşün.
Günlük ezber ödevinizi yapm(a)dığınızda hatalarınızın nelerden kaynaklandığını düşünüp aynı hataları tekrar yapmayın.
Dinlenme vaktini boşa geçirmeyin. Dinlenmenin tadını çıkarın.
Sabırlı olmalısınız! Hafızlıkta ilerledikçe bazı ezberlerlediğiniz kelimelerin karşınıza çıkacağını dolayısıyla sayfaları daha rahat ve hızlı ezberleyeceğinizi bilmelisiniz.

Başkalarının sizinle ilgili senaryolar kurmasına izin vermeyip hafızlıkta kendi başarınızı ve çalışmanızı ortaya koymalısınız..Başarı sizinle gelecek ve başarısızlık sizinle gidecektir.
Unutmayın! Hafızlık herkese nasip olmaz. Hafızlık belgesi “sınırlı sayıda” değil “hak edene” verilmektedir.
Gülümseyin. Çünkü, niceleri Kur’an nedir bil(e)mezken, siz Kur’an ile şereflenmeyi, Kur’an ile süslenmeyi, yüzünüzü ve gönlünüzü Kur’an’a çevirmeyi seçtiniz..
Ve hafızlık yolunda ne zaman daralırsanız ve içinizi bir hüzün kaplarsa; bu yolda Mevlâ’nın hep yanınızda olduğunu, sizi desteklediğini ve kalbinize genişlik vereceğini lütfen unutmayın..

<——————->

Ey hafızlık yolunun yolcusu!.. Şu duâyı dilinden düşürme. “Ey Rabbim! Göğsüme genişlik ver, dilimdeki ağırlığı çöz ve ezberlerimi kolay yapmamı nasip eyle.”

<——————>

Muhammed Seyyid KAR (yazılarımızı izin alarak çoğaltabilirsiniz..)

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Hafızlık Eğitiminde Yatılı Konusu Ezber Metotlarının Önemi ve Ezber Tavsiyeleri
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Copyright @ 2021 Kur'an Kursu.NET - E-Hafızlık, E-Kur'an, E-Kurs, Hafızlık Takip. Hafızlık Şiirleri, Hafızlık Duası, Hafız Duası