Hafızlık eğitiminin hazırlık aşamalarını oluşturan bu süreçte, yüzüne okumanın geliştirilmesini sağlayan unsurlara ve bazı dikkat edilmesi gereken hususlara yer verilmesi gerekmektedir.
Yüzüne okumanın geliştirilmesini sağlayan unsurlardan ilki; “yüzüne okumanın gerçekten yüzüne okuma” şeklinde gerçekleştirilmesi yani öğrencinin tüm dikkâtini vererek okuduğu sayfaya yoğunlaşmasıdır.
Öğrenci bir an önce hafızlığa başlamak için “hızlanma” gayreti içerisine girebilmektedir. Bu istek beraberinde bazı kelimelerin ezberden okunması gibi bir sorunu ortaya çıkarmakta ve benzer kelimelerin hatalı okunması ile sonuçlanmaktadır.
Yüzüne eğitiminin geliştirilmesi, yüzüne okumanın tane tane ve en az yanındakinin duyacağı bir sesle Kur’an’ın usûlüne uygun olarak okunmasına bağlıdır. Bu şekilde yapılan ve devam eden okuma şekli, yüzüne okumanın gelişmesini sağlayacaktır.

Yüzüne okumanın geliştirilmesini sağlayan ikinci bir unsur; bilgisayar başta olmak üzere, hatim dinlenmesine ve takip edilmesine olanak sağlayan her türlü materyallerdir.
Kısa ayetlerden oluşan sûrelerin sürekli olarak yüzünden okunmasının sağlanması da yüzüne okumanın geliştirilmesine katkıda bulunabilecek diğer bir unsurdur.
Yüzüne okumanın geliştirilmesi için uygulanan her metotta dikkât edilmesi gereken husus; yüzüne okumaların ara verilmeden, planlı, düzenli, sistemli bir şekilde, yaklaşık 1,5-2 dakikada sayfanın belirtilen usûllere göre yüzünden okunmasının geliştirilmesi olmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, sağlam bir yüzüne eğitimi olmadan hafızlık süreci kolay ilerlemeyecektir.

<———————>

SABIR ile Kur’an’ı daha fazla yüzüne okuyun ve okumanızı geliştirmeye kendinizi şartlandırın. Hafızlık hayalleriniz için her türlü “OLUMSUZ DÜŞÜNCELERDEN ARININ ve KENDİNİZE”e gelin. (ODAK)lanın..

<——————–>

Yüzüne Okumada Farklı Bir Metot*:
“5 Çık 1 Birleştir” ve “5 İn 1 Birleştir”
Öğrenciler üzerinde uygulamaya konulan ve geliştirilmeye müsait bu metotlardan verim alındığı bilinmektedir.
5 Çık 1 Birleştir Metodu: Metodun uygulanmasına sûrenin veya sahifenin son ayeti beş defa okunarak başlanır.
Örnek olarak İhlas sûresini ele alırsak;
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ
İhlas sûresinin son ayeti olan وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ ayeti 5 defa okunur. Sonra لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ ayetine geçilir. Bu ayette 5 defa okunduktan sonra az önce okunan ayetle beraber bir defa daha okunarak اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ ayetine geçilir. Bu ayette 5 defa okunduktan sonra az önce okunan ayetler birer defa okunur ve قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ ayetine geçilir.

Bu ayette 5 defa okunduktan sonra sonuna kadar bir defa okunur. Böylece 5 çık 1 birleştir metodu uygulanmış olur.
5 İn 1 Birleştir Metodu: Metodun uygulanmasına bir sûrenin veya sahifenin ilk ayeti beş defa okunarak başlanır.
Örnek olarak İhlas sûresini ele alırsak;
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ
İhlas sûresinin ilk ayeti olan قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ ayeti 5 defa okunur. Sonra, اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ ayetine geçilir. Bu ayette 5 defa okunduktan sonra ilk ayetten başlanarak bir defa okunur ve لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ ayetine geçilir. Bu ayette 5 defa okunduktan sonra ilk ayetten başlanarak bir defa okunur sonra وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ ayetine geçilir ve 5 defa okunur. Böylece 5 in 1 birleştir metodu uygulanmış olunur.

Yüzüne Okumada Ve Ezber Çalışmada Sesin Önemi

Hafızlık yapan her bir öğrencinin yüzüne okumasında ve ezber yapmasında kendine özgü bir ses tonu vardır.
Öğretici öğrencinin bu ses tonunu belirledikten sonra öğrenci, bu ses tonu ile okumasını ve ezber çalışmasını devam ettirmelidir.
Okumanın tane tane ve kendisini dinleyenin anlayacağı netlikte sesli olması gerekmektedir.
Sessiz çalışarak ezber yapan öğrenci dikkâtini ezbere yoğunlaştıramayacak ve ezberi gereği gibi yapamayacaktır.
Öğrencinin sessiz olarak veya hızlı bir şekilde Kur’an’ı okuması, yüzüne okumasına katkı sağlamayacak, ezber yapmasını geciktirecek veya engelleyecektir.
Hafızlık öğrencisi ezber yaptığı müddetçe, Kur’an’ı tane tane, ses tonuna dikkât ederek okumalı ve hafızlığını bu şekilde tamamlama gayretinde olmalıdır.

Hafızlık Eğitimi Gerçekleştirilen Mekânın Tanınması

Hafızlık eğitiminde öğrencinin yatılı kalacağı mekâna uyum sağlayabilmesi önemli bir husustur.
Hafızlık eğitiminin gerçekleştirildiği mekânın birey tarafından daha önceden görülmesi ve tanınması, hafızlık eğitimine başlandığında, uyum konusunda yardımcı olacaktır.
Aile hafızlık yapacak çocuğunu hafızlık eğitimi alacağı yere önceden götürüp, orada bulunanlardan bilgi almasını ve orayı tanımasını sağlayabilir.
Ders çalışılacak yer başta olmak üzere eğitim verilen yerlerdeki, spor ve oyun alanlarının gezilmesi, yemekhanelerin ve yatakhanelerin görülmesi ve bilinmesi uyum sürecine katkı sağlayacaktır.
Netice olarak hafızlık eğitimi verilen yerlerin görülmesi ve bilinmesi, öğrencinin hafızlık eğitimine bedenen ve ruhen hazır hâle gelmesini sağlayabilecektir.

Muhammed Seyyid KAR (yazılarımızı izin alarak çoğaltabilirsiniz..)

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Hafızlık Eğitiminde Bilincin ve Sorumluluğun Önemi Hafızlık Eğitiminde Yatılı Konusu
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Copyright @ 2021 Kur'an Kursu.NET - E-Hafızlık, E-Kur'an, E-Kurs, Hafızlık Takip. Hafızlık Şiirleri, Hafızlık Duası, Hafız Duası